sunnuntai 7. joulukuuta 2014

7. luukku: Ihanat ihmiset ympärillä

Yksi erittäin tärkeä tekijä ainakin omassa kehittymisessäni ratsastajana on ollut ihanat ihmiset ympärilläni, jotka ovat auttaneet minua tielläni eteenpäin mitä erilaisimmilla tavoilla. Vuorovaikutus ja yhteistyö erilaisten ihmisten kanssa on tärkeää ratsastuksen maailmassa ihan niin kuin kaikkialla muuallakin maailmassa. Kun auttaa muita ja ottaa toiset huomioon, huomaa saavansa itsekin apua ja tulevansa huomioitua.

Tiimi
On niin monia ihmisiä, joita haluaisin kiittää siitä, että ovat auttaneet minua tällä ratsastuksen tiellä eteenpäin, etten pysty kaikkia kerralla edes muistamaan, mutta muutamia esimerkkejä on kerrottava, jotta tämänkin postauksen tarkoitusperän ymmärtää.

Toki aloitin ratsastuksen ratsastuskoulussa ja kehittymiseni alkoi jo sieltä sekä leireiltä, joilla pääsi vähän enemmän hevostelun makuun kuin ihan ratsastuskouluelämässä, mutta varsinainen kehitykseni alkoi kuitenkin vasta alettuani hoitamaan yksityisten ihmisten hevosia. Näiden hevosten omistajilta opin todella paljon hevosten käsittelystä, ruokinnasta, hoitamisesta, liikuttamisesta sekä liikkumisesta. Näin paljon erilaisia hevosia, pääsin kisoihin mukaan, näin ammattilaisten toimintaa, sain liikuttaa hevosia itsenäisesti ja imin oppia päivästä toiseen. Näiden hevosten omistajat opettivat minulle todella paljon ja siitä olen heille erittäin kiitollinen. Tästä syystä suosittelen itsekin kaikille, joilla ei ole omaan hevoseen mahdollisuutta, toisten hevosten hoitamista. Siinä oppii ehkä jopa enemmän kuin oman hevosen kanssa, sillä tutustuu erilaisiin hevosiin ja erilaisiin toimintapoihin hevosten kanssa.

Jatkettuani tielläni eteenpäin hevosten hoitamisesta vuokraajaksi, löysin ihania ihmisiä, joiden hevosia sain käyttööni ja pääsin kiinni myös valmentautumisen makuun. Oli ihan mieletöntä löytää sellaisia ihmisiä, joiden hevosilla sain opetella ratsastamaan ja valmentautua ja myös kilpailla. Näille ihmisille kuuluu kiitos siitä, että jäin tähän lajiin koukkuun. He mahdollistivat sen seuraavan vaiheen tielläni. Hevosten vuokraaminen on siis upea tapa harjoitella hevosen omistamista ilman vastuuta omasta hevosesta, mutta on muistettava kunnioittaa vuokrahevosten omistajia ja tiedostaa heidän vastuunsa hevosesta ja sen hyvinvoinnista.

Pikkuhiljaa pääsin siis siihen vaiheeseen, että sain erilaisia hevosia ratsastettavakseni ja myös kilpailla niillä. Tässä vaiheessa yhteistyön merkitys korostui entisestään. Ratsastin hevosia myyntiä ajatellen tai vaikkapa tehdäkseni niistä parempia omistajiaan varten, vastineena sain treenata itse ja mahdollisesti myös kilpailla hevosilla. Luottamus tekemiseen oli ehdottoman tärkeää puolin ja toisin, jotta kumpikin osapuoli hyötyi tilanteesta yhtä lailla. Esimerkiksi Murden kasvattajilla sain ratsastaa useita hevosia ja työskennellä useiden nuorten hevosten kanssa ja ammentaa paljon oppia hevosten kasvattamisesta ja varsojen käsittelemisestä. Tällaiset yhteistyöt ovat ihan mielettömiä ja ehdottoman kullanarvoisia. Tätä kautta pikkuhiljaa ajauduin sille tielle, jolla nyt olen. Tällaisiin yhteistyökuvioihin pääseminen on osittain vaan onnea ja sattumaa, mutta toisaalta myös nöyryyttä tehdä paljon töitä ja luotettavuutta saapua paikalle satoi tai paistoi, oli hyvä päivä tai ei. Teen siis esimerkiksi edelleen yhteistyötä kaikkien omien hevosteni kasvattajien kanssa, sillä kasvattajat ovat ihan parhaita yhteistyökumppaneita. He haluavat kasvateilleen näkyvyyttä, jota minä mahdollisesti pystyn tarjoamaan.

Eemeli ja Sami, iki-ihanat S.W.-kasvatit!
Murden eli ensimmäisen oman hevoseni omistamisen ovat minulle mahdollistaneet sen kasvattajat!
Yhteistyöstä on menty toiseen ja pikku hiljaa on päästy tämän päiväiseen tilanteeseen, jossa nautin edelleen useiden ihmisten luottamuksesta ja olen kiitollinen heidän tarjoamistaan mahdollisuuksista. Tämän hetkisten ratsujeni omistajat ovat sekä ihania ystäviä että henkilöitä, jotka mahdollistavat minulle tämän työn. En voi heitä kiittää tarpeeksi siitä, että saan tehdä tätä työtä!

Tokajin kanssa olen oppinut todella paljon ja kehittynyt ratsastajana!
Kerma-ponin kanssa on tehty huimasti töitä ja meillä on lähes aina hauskaa! 
Vaalikaa siis yhteistyötä ihanien ihmisten kanssa ja nauttikaa yhdessä tekemisestä! Olen ainakin itse huomannut, että tekeminen tiimissä on huomattavasti antoisampaa kuin yksin oman hevosen kanssa puurtaminen. Tiimissä työskennellessään sitä jaksaa tsempata ihan eri lailla ja tuntuu, että onnistumisella on suurempi merkitys kuin silloin jos tekee vain itselleen!

Tämän tekstin myötä iso kiitos kaikille, joiden kanssa minulla on ollut ilo tehdä yhteistyötä näiden vuosien aikana. Oli kyse sitten hevosten hoitamisesta, vuokraamisesta, myymisestä, ostamisesta, valmentautumisesta, opettamisesta tai ratsuttamisesta. Ilman teitä elämäni olisi hyvin toisennäköistä tänään.

Ja iso kiitos myös omien hevosten pitämisen mahdollistaville paremmalle puoliskolleni eli hovikuvaajalle, superavustajalleni Annille sekä ihanille tiimiläisilleni, jotka avustavat minua milloin missäkin asiassa hevosteni kanssa!

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti