keskiviikko 3. joulukuuta 2014

3. luukku: Helppo hevonen

Ihanalla Tokajilla valmentautumassa, kiva kun voi vaan keskittyä temppuihin osaavalla hevosella eikä pelkkään perustyöskentelyyn!

Vaikka vaikea hevonen opettaa todella paljon, on kehitykselle ratsastajana tärkeää myös se, että pääsee välillä ratsastamaan helpommilla ja hyvin koulutetuilla hevosilla, jotta saa sen fiiliksen, miltä kaiken kuuluu tuntua. 

Vaikeilla hevosilla ratsastaminen voi tuntua ajoittain jopa päämäärättömältä, jossei koskaan ole päässyt maistamaan sitä fiilistä, millaista on, kun voi vaan istua hevosen selkään ja kaikki on helppoa ja homma toimii. Tällaisiakaan hevosia ei ole tosin ihan joka nurkka täynnä, mutta onneksi niitäkin kuitenkin löytyy. 

Itsellä on esimerkiksi ollut onnea päästä omien hevosten rinnalla ratsastamaan oppilaani hevosella Tokajilla, joka on minulle juurikin se "helppo hevonen". Ei se suinkaan toimi päivästä toiseen automaatin lailla, mutta sen kanssa moni asia on huomattavasti helpompaa kuin vaikkapa juuri Murden kanssa. Sille perusliikkuminen ravissa ja laukassa on helppoa, se menee helposti sivulle, tekee kivasti avo ja sulut säilyttäen saman askellajin ilman jäätäviä ponnisteluita, sen kanssa voi harjoitella piruetteja ja sarjavaihtoja ja fiilistellä kuinka ratsastus on kivaa. 

Piruettireeniä...
Toinen helpohko ratsuni on myöskin erään oppilaani, Pin Rock's Esmeralda. Esmeralda on myöskin juuri tällainen hyvän mielen ratsu, jonka selässä useimmiten on todella kivaa. Se on vielä itse kouluttamani alusta alkaen, joten se toimii hyvin juuri minun avuillani. Sillekin on helppoa tehdä temppuja ja liikkua isosti, joten sen kanssa aina ajoittain sorrun ihan vaan fiilistelemään... :) Kuten ennen TKR:n seuramestaruuskisoja He A-tasolla, päädyin vaan harjoittelemaan sarjavaihtoja ja muistuttelemaan Esmeraldaa siitä, että se on joskus osannut vähän piruettiakin kääntää. 

Juuri tämän tyyppiset fiilikset ovat niitä todella tärkeitä, jotta jaksaa puurtaa taas perusasioiden ja vaikeiden juttujen kanssa. Ratsastus on pohjimmiltaan kuitenkin "fiilislaji", joten oppiakseen paremmaksi ratsastajaksi, on tärkeää kokea niitä oikeita ja hyviä fiiliksiä! Esimerkiksi Tokajin astuminen elämääni on vienyt minut sille seuraavalle tasolle ratsastajana, koska olen päässyt tekemään temppuja hevosella, jolle ne on helppoja, on ollut huomattavasti helpompaa opettaa niitä temppuja sitten noille nuorukaisille, esimerkiksi Murdelle ja Samille! Tällaisia opetusmestareita siis ehdottomasti tarvitsee matkansa varrelle, jotta pääsee kehityksessä eteenpäin!

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti