keskiviikko 10. joulukuuta 2014

10. luukku: Pidä huolta itsestäsi!

Hevonen saa usein hyvin säännöstellyn ruokavalion, paljon ajatuksella toimitettua liikuntaa, mukavasti lihashuoltoa ja sen pukeutumisesta huolehditaan, jotta sillä olisi aina sopivan lämmin tai ainakin pyrimme pääosin näihin kaikkiin.

Mutta mites on sitten meidän ratsastajien laita? Kuka meistä huolehtii?

Urheilijoina meidän ratsastajienkin tulisi olla edes kohtuullisessa kunnossa pystyäksemme ratsastamaan hyvin. Tähän edes kohtuullisessa kunnossa pysymiseen liittyy toki monia seikkoja ja näistä seikoista voimme pitää huolta vain me itse.

Yksi tärkeimmistä seikoista on tietenkin se, että pysyäkseen kunnossa, tulisi harrastaa jotakin muutakin liikuntaa kuin vain ratsastusta. Ratsastushan on varsin yksipuolinen liikuntamuoto, joten ratsastaja tarvitsee muutakin liikuntaa pysyäkseen hyvässä kunnossa ja saadakseen kroppansa kehittymään tasapainoisesti. Itse esimerkiksi teen tallitöitä työkseni sekä toki kotona, joka hoitaa kivasti ylävartalon treeniä vastapainoksi ratsastukselle. Tallinteko sinällään on kyllä ikävän toispuoleista, jonka takia on pitänyt yrittää opetella talikon käyttöä "kumminkinpäin". Toispuoleisuus kun yllättävän äkkiä kostautuu ratsastuksessa. Omalla kohdallani olen kokenut, että esimerkiksi uinti olisi todella hyvä vastapaino ratsastukselle, mutta valitettavasti aikataulustani ei ole moiseen liiennyt aikaa. Pitäisi kyllä ehdottomasti ottaa aika muullekin liikunnalle kuin vain hevosiin liittyviin liikuntamuotoihin, mutta tässä olen itse toistaiseksi epäonnistunut. Monipuolinen liikunta pitää mielen ja kropankin virkeänä.

Toinen seikka on jaksaminen ja siihen liittyen myös monipuolinen ruokavalio. Omasta jaksamisesta on todella tärkeää pitää huolta, sillä väsyneenä ja voimattomana ei ratsastuksesta tule yhtään mitään ja kaiken lisäksi myös onnettomuusriski kasvaa. Hyvin syöminen ja lepo ovat siis tärkeitä asioita pitää mielessä! Ja toki myös näin talvella esimerkiksi d-vitamiinin saannista kannattaa pitää huolta...

Kolmantena tulee mieleen oma lihashuolto. Tähän ei tietenkään ole aina mahdollisuutta, mutta joskus tähänkin kannattaa panostaa. Tehdessäni nyt työkseni vain hevosalan töitä, jotka pääosin ovat fyysisiä, olen ite panostanut siihen, että käyn säännöllisesti hierojalla. Säännöllinen hieronta auttaa pitämään kropan kunnossa, sillä usein mahdollisiin vammoihin ja vaivoihin pystytään vaikuttamaan ennaltaehkäisevästi. Hierojan kanssa pystyy myös keskustelemaan esimerkiksi oman kropan heikkouksista ja vahvuuksista, jotka voivat olla tärkeää informaatiota omaa ratsastusta ja sen ongelmia analysoidessa. Näin olen ainakin itse huomannut...

Neljäntenä voisin ottaa myös käsittelyyn pukeutumisen. Kun ollaan useimmiten ulkoilmassa ja hyvin vaihtelevissa sääolosuhteissa, on tärkeää pukeutua huolella. Harrastaminen on huomattavasti mukavampaa kun on lämmin ja mukava olo kuin jos vaikkapa on umpijäässä ja jäykkä. Kun olo on lämmin ja mukava, on ratsastus huomattavasti mukavampaa ja helpompaa ja kehittyminenkin sitä myötä huomattavasti mahdollisempaa.

Vaikka tärkeää on pitää huolta hevosesta, jotta kehittyminen sen kanssa on mahdollista, on yhtä lailla tärkeää pitää huolta itsestään! Panostakaa siis välillä hevosten hyvinvoinnin lisäksi myös omaan hyvinvointiin, se kannattaa aina ja tuottaa varmasti hedelmää yhtä lailla pitkällä tähtäimellä! Tässä pieni pintaraapaisu aiheeseen, josta olisi voinut varmasti helposti kirjoittaa vaikka romaanin... :)

6 kommenttia:

 1. Kaikille meille, joilla ei ole aikaa/energiaa/rahaa käydä hierojalla tai fyssarilla säännöllisesti, suosittelen sellaista ihmettä kuin Foam Roller! Mä jouduin aikaisemmin käymään parin kuukauden välein paukuttelemassa lukkoja auki fyssarilla, mutta tuon rullan ostettuani ei olekaan yhtäkkiä tarvinnut... Netistä löytyy videoita ja tekstejä käytöstä. :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ihanaa, että jaoit tämän infon, täytyy ehdottomasti tutustua tähän Foam Rolleriin lähemmin!!!! :)

   Poista
 2. Tosi hyvä kirjoitus tärkeästä aiheesta! Helposti se omasta itsestä huolehtiminen unohtuu kun hevonen ja sen tarpeet on aina etusijalla.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitokset kommentistasi ja kiva kuulla, että tykkäsit. Juuri noin siinä liian usein pääsee käymään ja ollaan sit ite vaikkapa ihan kiemuralla omasta kropasta ja ihmetellään, kun heppa ei ymmärrä eikä kulje! ;)

   Poista
 3. Itsellä tulee heiluteltua talikkoa yms työvälinettä aamusta iltaan kun hevosten lisäksi on paljon muitakin eläimiä. Vinous on tästä johtuen melkoista,varsinkin kun en ole koskaan oikein oppinut työskentelemään ns toisella kädellä,siis pitämään talikosta eri päin kiinni. Kaikki mahdolliset hoitomuodot on tullut elämän aikana testattua ja olen todennut että yksi on ylitse muiden; osteopaatti! Suosittelen:)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitokset kommentistasi ja juuri noinhan se menee! Mä yritän aina helpot karsinat tehdä toisinpäin, jotta vähän vahvistuisi, mutta ei se todellakaan helppoa ole ja erittäin aikaavievää lisäksi!
   Oon kuullut muultakin pelkkää positiivista osteopaateista, pitäisi kyllä ehdottomasti joskus kokeilla! :)

   Poista