tiistai 23. joulukuuta 2014

23. luukku: Harjoittele!

Jo vanha sanontakin sanoo, että harjoitus tekee mestarin. Toinen taas, että kertaus on opintojen äiti. Totuus on siis se, että vaikka omaan kehitykseen voi vaikuttaa monin eri tavoin, suurin osa kehittymisestä kuitenkin tapahtuu harjoittelun kautta. Ratsastamaan oppii vain ratsastamalla!


Satoi tai paistoi, oli kylmä tai kuuma, on oltava valmis harjoittelemaan, jos tilaisuus siihen tarjoutuu. Säästä huolimatta treeni on tärkeää silloin kun se vaan sääolosuhteiden puitteissa on mahdollista ja järkevää.


Jos vaan mahdollista, on rikkautta harjoitella mahdollisimman monenlaisilla ratsuilla ja monenlaisissa tilanteissa. On kehittävää tehdä töitä sileällä, hypätä esteitä tai vaikkapa käydä maastossa. Kunhan istut hevosen selässä, on sinulla mahdollisuus kehittyä.


Välillä harjoitusten on hyvä olla kepeitä, letkeitä ja helppoja, joskus taas on huomattavasti vielä hyödyllisempää haastaa itsensä vaikeampiin harjoituksiin ja pyrkiä mukavuusalueen ulkopuolelle.


Monipuolisuus harjoituksissa kehittää meitä ratsastajina, mutta kehittää myös yhtä lailla hevosia sekä antaa myös niille uutta motivaatiota kun ei aina tarvitse junnata samoja juttuja viikosta toiseen.


Yksin harjoitteleminen on toki tehokasta sekin, mutta valmentajan kanssa harjoitteleminen on vielä todella paljon hyödyllisempää, sillä päästään hei virheisiin ja korjauksiin käsiksi, kun joku näkee maastakäsin missä mennään.


Jos treenejä voi suorittaa vaihtelevassa ympäristössä, suosittelen kokeilemaan. Meillä ainakin hevoset pysyvät mieleltään virkeinä kun niitä välillä treenataan maastossa, välillä pellolla ja välillä "kentällä". Harjoittelu ei tunnu niillekään niin puurtamiselta kun välillä voi vaihtaa maisemia...


Reeniä, reeniä siis vaan. Niin tässä on itsekin tullut tehtyä vuodesta toiseen. Istuttua satoja tunteja eri hevosten selässä ja opeteltua ratsastuksen saloja. Fiilis on upea, kun pikku hiljaa huomaa itse oppineensa ja ratsastavansa koko ajan hitusen paremmin...

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti