perjantai 26. joulukuuta 2014

Katsaus vuoteen 2014

Alku vuodesta treenailtiin, demoiltiin ja käytiin vähän harjoituskilpailuissa. Kun ei ollut sopivia kouluvalmennuksia tarjolla, päädyttiin kerran Ponden kanssa estevalmennukseenkin... :) Onneksi nopeasti pyörähti myös kouluvalmennukset käyntiin ja päästiin reenin makuun. Helmikuussa tutustuttiin ensimmäisen kerran myös William Matthewn, joka on ollut suuressa roolissa edistymisessämme tänä vuonna.

Ponde Kari Nevalan valmennuksessa tammikuussa 2014
Kouluratsastusdemo VDC:ssä alkuvuonna 2014
Eemelin ensimmäisiä harjoituskilpailuita, käytiin tutustumassa tuomarien tuoleihin...
Sami rataharjoituksessa Alhon tilalla alkuvuonna 2014
Eemeli ensimmäisessä Williamin valmennuksessa
Alkuvuoden suuri juttu oli Helsinki Horse Fair, jonka kummiponiksi oli valittu Sami. Siellä pääsimme esiintymään pariin kertaan ja Sami esiintyi myös valjakkoajon Indoor-kilpailussa. Hieno kokemus ja hauska tapahtuma. Ensi vuonna uudelleen... :)
Ahkera valmentautuminen jatkui läpi kevään. Kun kotona ei aina ollut mahdollista työskennellä hevosten kanssa, käytiin mahdollisimman paljon valmennuksissa kodin ulkopuolella. Talvi oli ikävän vähäluminen, jonka takia olosuhteet kotona eivät olleet kaikkein suosiollisimmat. 
Kansallinen kilpailukausi avattiin Ypäjällä Ponden kanssa. Eemelinkin piti päästä lähtemään mukaan, mutta voitin arvonnassa sellaiset lähtöajat, jotka eivät sinä päivänä olleet yhteen sopivat silloisen työni kanssa. 
Ensimmäinen kansallinen startti omalla hevosella oli takanapäin ja fiilis huipussaan, vaikka pisteet jäivätkin aika alhaisiksi ja tuomaritkin huvittivat ihmeellisillä kommenteillaan ennen rataa. Nooh, tästä oli hyvä jatkaa kohti kesää ja ulkokisoja. 

Murden ensimmäinen aluestartti tälle kaudelle oli Vihdissä huhtikuussa. Vaikkei menestystä tullutkaan, oli ilmassa kuitenkin jo lupauksia siitä, että jonain päivänä ehkä pystyn tätä hevosta ratsastamaan radalla... :)Siitä jatkettiin valmennuksilla. Rodrigo kävi meitä avustamassa sekä päästiin uudemman kerran Willin silmien alle. Oman seuran järjestämät Nipsun valmennukset jatkuivat myöskin! Andreas Hesse laittoi meidät myöskin ruotuun vapun aikoihin.

Murde Rodrigon opissa
William tarkkailee Eemelin menoa
Ponde Nipsun tunnilla 
Andreas ja varustesäädöt!
Eemeli Andreaksen syynissä
Ulkokisakausi startattiin Porvoon aluekisoissa toukokuussa. Sinne pääsivät mukaan Murde, Eemeli, Tokaj ja Sami. Kaikki suorittivat ihan kohtuullisesti, veljekset jopa varsin hienosti! Hyvä kisakauden avaus ja jälleen paljon hyvää kokemusta. 

Eemelin eka aluestartti!
Sami verkkailee
Ai mitennii vaikee istua? 
Veljekset kuin ilvekset! 
Toksun kanssa kurvailtiin vaativaa...
RJL-päivä on mukava tapahtuma, johon pyrimme aina osallistumaan, jossei muuta niin kannatuksen vuoksi. Tänäkin vuonna sää oli mitä upein ja fiilis huipussaan. Eemeli valittiin mätsärin nuoreksi lupaukseksi ja Murde sai estesijoituksen jopa 90cm korkeudelta! Woooohoooo!
Siitä suunnattiinkin sitten 5-vuotiaiden kanssa Laaksolle, jossa kilpailtiin 5-vuotiscupin ensimmäinen osakilpailu. Tehtiin hyvät radat ja saatiin ihan kivat pisteetkin. Eemeli oli ehkä maailman viisain pieni poni suuressa maailmassa! 

Keskittyneitä!
Hölmö Ponde, jolla oli paljon asiaa!
Kesäkuun alussa Järveenpään aluekisoissa oli taas ahkerointia vuorossa. Kerma-ponin aluedebyytti johti sijoitukseen tasaisella suorituksella, Sami-poni nappasi ensimmäisen aluetaso HeA-voiton, Murde teki piste-ennätyksensä He A-tasolla ja Tokajin kanssa harjoiteltiin jälleen vaativaa ihan ok:sti. Mukana oli myös estekisoissa tietämättäni väsytetty Aku, jonka alavireisyyden syy selvisi minulle vasta jälkeenpäin. Harmittavasti se jäi vielä, ainakin tällä erää, viimeiseksi yhteiseksi startiksemme tuon mustan jättiläisen kanssa...

Suurien tunteiden päivä siis Järvenpäässä. Samin pöytäkirjassa toinen tuomari oli kiittänyt esityksestä. :) Ei ihan huono veto siis!

Samin pohkarinäyte
Kerma-poni ensimmäisen kerran aluekouluratsastuskilpailun maalissa!
Murde verkkailee
Tokaj ryhdikkäänä!
Samin kanssa napattiin voitto kotiin!
Viikkoa myöhemmin pakattiin ponit kyytiin ja suunnattiin vähän kauemmaksi kotoa. Helteisestä Sipoosta päädyimme Korpilahdelle, jossa satoi kaatamalla. Eemeli teki jälleen varsin siistin ja siivon suorituksen ja saikin ihan mukavat prosentit. Ponde vähän hölmöili jälleen ja pisteet jäivät siitä syystä vaisuiksi. Jälleen kokemusta rikkaampia ja olipahan kiva kisapaikka, sateesta huolimatta!

Eemeli keskittyi kaatosateesta huolimatta ihan täysillä!
Ponde hieman innostui ajoittain. :)
Kesäkuun kisaputki jatkui vielä osallistumisella Senioriderbyyn! Pitkäaikainen haaveeni oli ollut osallistua tuohon kilpailuun ja nyt kun oli sen tason hevonen alla ja vielä kivassa vireessä, oli ehdottomasti ilmoittauduttava mukaan. Tokaj siis pakattiin juhannusta edeltävällä viikolla traileriin ja suunnattiin Ypäjän kisaviikolle. Senioriderbyssä kilpailtiin Junioreiden joukkueohjelmassa ja se oli vaikein yhteinen ratamme Tokajin kanssa tähän mennessä. Kerran oli kokeiltu kyseistä ohjelmaa harjoituskilpailuissa aiemmin. Radan jälkeinen fiilis oli kammottava, mutta päädyimmekin tekemään tulosennätyksemme tällä tasolla. Samoihin aikoihin superkoutsimme Nipsu ahkeroi Tampereella kohti SM-kultaa!

Senioriderbyn jälkeen oli omilla hevosilla melkein kuukauden tauko kilpailuissa, joten valmentautuminen oli jälleen paikallaan. Willin silmien alle päästiin Karjalohjalla ja Murdekin oli mukana ensimmäistä kertaa Willin tyypattavana. Heinäkuun alussa pääsimme myös pitkästä aikaa Pietin valmennukseen. Sieltä saatiin taas paljon hyvää oppia matkaan!

Kesäkuun lopussa kävin myös sekä Vilpun että oppilaideni kanssa Suomenhevosten kummajaisissa Urjalassa kilpailemassa. Superhieno reissu ja sieltäkin napattiin pari rusettia mukaan Ratsutila Rusthollin ratsujen kanssa. Yksi Rusthollin opplaista nappasi myös voiton kumpakin päivänä pääluokasta, joten juhlistettavaa riitti!

Heinäkuussa oli vuorossa kesän kohokohta eli retki Lappeenrantaan. Mutkia oli matkassa vaikka minkälaisia, mutta loppujen lopuksi paikalle päästiin ja kaikki 4 starttia suoritettiin suunnitellusti. Lappeenranta on vaan ihan superihana kisapaikka. Siellä on paljon tilaa, hyvä nurmipohja, järjestelyt toimii ja ympärillä kaikkea muutakin turisteiltavaa. Ponit suorittivat neljä hyvää starttia ja pitivät mut tyytyväisenä. :)

Ponde väläyttelee välillä osaamistaan...
Eemeli on vaan NIIN ihana. 
Lappeenrannan jälkeen seuraavana vuorossa oli Tuomarinkylän kilpailut elokuun alussa. Kuuma ja tukala sää verotti parhaan terän ja jostain syystä muutoinkin en oikein koskaan ole onnistunut Tuomarinkylän kentällä. Ehkä jo ensi vuonna päätän saada muutosta tähän asiaan ja otan uuden asenteen kyseiseen paikkaan. :)Sitten vuorossa olikin surullisen kuuluisat Porvoon kilpailut, missä mikään ei todellakaan sujunut ihan niin kuin elokuvissa. Lauantain aluepäivänä aamun aloitti Vilppu ja luulin silloin, että pohja oli hieman kehno sen ollessa todella kova ja liukas. Nooh, eipä se siitä päivän mittaan parantunut ja Kerma-ponin kaaosmaisen hässäkän jäljiltä peruin loppupäivän startit ja halusin pitää hevoset kunnossa, sillä pohjat olivat siinä vaiheessa jopa hengenvaaralliset. Kermalle kuitenkin rusetti tästäkin reissusta. 

Sunnuntai ei ollut päivänä parempi, vaikka pohja olikin jo sellainen, että ratsastaa pystyi. Aamulla en onnistunut saamaan omia ponejani normivireeseen ja oli kaikenlaista sääntöhässäkkää tarjolla myös, joka latisti vähän tunnelmaa. Tulipahan ratsastettua 3 kansallista starttia, mutta kaikki aika kehnosti. Jäi vain huono maku suuhun. Ei muuta kuin nokka kohti uusia haasteita. 

Samin kanssa tehtiin todellinen pohjanoteeraus...
Ponde keskittyi kerrankin!

Tämän jälkeen olikin taas suomenhevosten ulkoilutusvuoro eli Suomenhevosten kuninkaalliset Ypäjällä syyskuussa. Vilppu oli kuin olikin ilmoitettu Kasvattajakilpailuun ja lisäksi starttasin taas muutaman startin Rusthollin hevosilla. 

Vilpun suoriutumisesta Kasvattajakilpailussa olen edelleen ylpeä. Se ei ollut sille helppo tehtävä, mutta pääsimme maaliin ja sunnuntaina jäi useampi ratsukko vielä taaksekin. Olin lisäksi itse kuumeessa ja huonossa vireessä, jonka takia oma ratsastuskaan ei ollut ihan sitä mitä olisi Vilpun kohdalle toivonut. Rusthollin ihanan Valosan kanssa napattiin pari sijoitusta!Kuninkaallisista intoutuneena ilmoittauduin Valosan kanssa aluemestaruuksiin ja selvittiin sieltä myös hengissä! Aluemestaruuteen on aina kiva päästä osallistumaan ja nytkin tuli hyvä mieli, kun Valosan kanssa käytiin siellä starttailemassa. Saatiin ihan kohtuullinen suorituskin aikaiseksi, vaikkei yhteistä harjoittelua takana juuri ollutkaan. Ponit oli myös jälleen tänä vuonnaa ilmoitettu Laatuponikilpailuun. Vaikkei kilpailu olekaan vielä ehkä ihan sitä, mitä toivoisin, haluan kannattaa kilpailua, jotta siitä joskus ehkä tulisi sellainen kuin toivon. :) Ponde suoritti sekä este- että askellajiosion ja Eemeli pelkän askellajipuolen. Kumpikin poni sai todella kivat arviot sieltä ja olimme tyytyväisiä reissuun niiden osilta. 
Kausi alkoi lähestyä loppua, mutta loppuvuoteen mahdutettiin toki yksi vuoden ehdottomia kohokohtia eli Helsinki International Horse Show. Siellä en toki itse esiintynyt, mutta Ponde pääsi isolle areenalle loikkimaan ja olihan se itsellekin varsin hieno kokemus!Lokakuun lopussa oli vielä Ypäjällä aluehallikisat, johon mukaan lähti Eemeli, Murde ja Esmeralda. Eemeli päätti kautensa sijoitukseen kovatasoisessa luokassa, samoin kuin Esmeralda. Murde teki varsin siedettävän radan ja jopa toimi kohtuullisen hyvin sille vieraissa halliolosuhteissa, mikä oli sille aivan uutta. :) Hieno päivä sekin siis.Kisakausi päättyi Tuomarinkylän ratsastajien HeA-tasoiseen seuramestaruuskilpailuun kera Pin Rock's Esmeraldan, josta käytiin nappaamassa voitto kotiin!

Loppuvuosi on vietetty aika rauhallisissa merkeissä. Muutama valmennus on vielä käyty, mutta enimmäkseen himmailtu ja tsillailtu, jotta jaksetaan taas ensi vuonna! Vietämme rauhallista joulua ja uutta vuotta ja sen jälkeen lähteekin taas valmennukset rullaamaan kertaheitolla käyntiin... Ihanaa!

1 kommentti: