torstai 4. joulukuuta 2014

4. luukku: Avoimin mielin!

Niin kuin kaikessa oppimisessa myös ratsastajana kehittymisessä on pidettävä mieli avoimena. On tartuttava kaikkiin tilaisuuksiin, joita vaan tarjotaan ja jotka järkevälle tuntuvat, jos lajissa kehittyminen kiinnostaa.

Jos tarjotaan ihan mitä tahansa ratsastettavaa (toki aina turvallisuuden rajoissa), kannattaa tilanteeseen tarttua ja ottaa haaste vastaan. Itse olen ollut aina valmis kokeilemaan erilaisia hevosia ja tarttumaan oppimistilaisuuksiin sellaisten minulle tarjoutuessa. Etenkin aikanaan kun hoidin ja vuokrasin hevosia, tarjoutui useita tilaisuuksia päästä mitä erilaisempien hevosten selkään ja olin tietysti aina valmiina. Ja jos joku oli ratsunani vähän vaikka pidemmänkin aikaa omistajan vaikka sairastaessa tai lomaillessa, pyrin aina pääsemään myös valvovien silmien alle kyseisen ratsun kanssa. Joskus nämä olivat ex-ravureita, joskus erittäin hienojakin kilpahevosia. Kaikista kuitenkin oppi yhtä lailla. Joskus näiden kanssa saattoi jopa päästä starttaamaan jonkun kilpailun ja sepä vasta upea mahdollisuus olikin!

Oppilaiden hevosilta on usein paljon opittavaa, siksi mieluusti kokeilen niitä tarpeen vaatiessa! 
Jos on ollut mahdollisuus päästä valmentautumaan erilaisten opettajien silmien alle, olen ollut myös sille mahdollisuudelle aina hyvin avoin. Käydessäni eri paikoissa ratsastettavien hevosten, vuokrahevosten tai oppilaideni perässä, olen pyrkinyt hyödyntämään tarjolla olevaa valmentautumismahdollisuutta. Näissäkin kannattaa aina pitää mieli avoimena ja ammentaa oppia, jos sitä vain on tarjolla.

Ponden ollessa ajo-opetuksessa Loimihaassa, kokeilin Lassi Lehmuston valmennusta!
Kannattaa olla myös avoin neuvoille lähipiiristä. Vielä tänäkin päivänä käytän opetuksessani ja omassa ratsastuksessani sellaisia vinkkejä, jotka ovat tulleet ihan kavereilta, jotka ovat seuranneet ratsastustani ja joku epäkohta on pistänyt silmään. Vaikka välillä olenkin aina näreissäni, kun joku käy neuvomaan, otan kuitenkin opikseni ja usein olen joutunut huomaamaan, että nuo vinkit maan tasalta ovat todellakin tulleet tarpeeseen. Eli sellaisia ihmisiä, joihin luotat ja joiden näkemystä arvostat, kannattaa kuunnella tarkkaan sen omankin ratsastuksen kohdilta...

Myös itseesi kohdistunutta kritiikkiä kannattaa kuunnella avoimin mielin ja miettiä, mistä se on lähtöihin ja onko siihen aihetta. Usein kritiikistäkin voi olla jotain opittavissa, kunhan sen osaa suodattaa itselleen sopivaan muotoon, osa siitä kun on usein turhan rajua ja osa taas sellaista, missä on ihan perääkin.

Avoimin mielin harrastaminen on mukavaa ja siitä saa enemmän irti! Ja kivaahan harrastamisen nimenomaan pitäisi olla! :)

2 kommenttia:

  1. Kyllä,juuri näin! Kirjoitit jälleen täyttä asiaa:)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos! Hyvä, että oli jonkun mieleen ainakin... :)

      Poista