perjantai 12. joulukuuta 2014

Kuulumiset

Voisin vähän päivittää kuulumisia pitkästä aikaa, sillä viime ajat olen vain kirjoitellut joulukalenteripostauksia ja kaikki muut kuulumiset ovat jääneet sikseen. On kuitenkin ehdottoman tärkeää itselle aina käydä läpi treenejä ja fiiliksiä, joten se on nyt ajatuksena.

Marraskuun loppupuolella oli vielä kisakauden huipentuma eli oman seuran seuramestaruuskilpailu. Kuten varmasti aiemmilta vuosilta muistatte, olen siihen tykännyt osallistua ja kerran sen Samin kanssa olen voittanutkin. Tuomarinkylän ratsastajiin eli omaan seuraani kuuluu paljon taitavia ratsastajia ja useat osallistuvatkin tähän kilpailuun. Parina viime vuotena on tosin kansallisissa kilpailleet ratsukot rajattu ulkopuolelle, joten on pitänyt kaivaa mukaan ratsu, joka ei kansallista ole startannut. Tänä vuonna se oli iki-ihana Pin Rock's Esmeralda. Esmeraldan omistajat olivat kilpailua edeltäneen viikon lomailemassa ulkomailla, joten ehdin sen kanssa jopa hieman reenailemaan. Tosin olin juuri ennen tätä saanut ahaa-elämyksiä omasta suoruudestani/vinoudestani, joten fiilistelin myös Esmeraldan kanssa kaikkea hauskaa, kuten sarjavaihtoja ja laukkasulkuja kun pääsin itse istumaan kivasti keskellä hevosta! :)

Seuramestaruuspäivänä Esmeralda ei kuitenkaan tuntunut ihan parhaalta omalta itseltään, sillä käynti ei oikein sujunut ja muutoinkin tuntuma oli hieman rauhaton sen kanssa verrattuna normaaliin. Mestaruus käytiin luokassa Helppo A:10. Suoriuduttiin ohjelmasta kuitenkin han kohtuukunnialla, vaikka bravuurimme takaosakäännökset jäivät tällä kertaa heikoiksi, käynti oli hätäistä ja raviohjelmassakin tuli vähän sellaista haparointia omasta mielestäni. Tuomari näki kuitenkin radan sujuvana ja ehjänä kokonaisuutena ja saimme huikeat 67%. Näillä pisteillä irtosi myös luokkavoitto sekä seuramestaruus. Wooohoooo! Vielä yksi kiiinnitys kiertopalkintopokaaliin ja saan sen omaksi, tai näin legenda on ainakin kertonut. Toki on mahdollista, että ennen viimeistä kiinnitystäni, joku muu saa nuo kolme kiinnitystä ja lunastaa pokaalin itselleen... :) Esmeralda on kyllä ihan superponi!!! Hovikuvaaja oli valitettavasti Prahassa, joten kuvia ei tältä reissulta saatu. Kiitokset tästä retkestä kuuluu sekä Esmeraldan omistajalle, joka poniaan ystävällisesti lainasi tähän tarkoitukseen sekä Viivulle, joka kiltisti kuljetti ponin paikalle! :)

Omilla hevosilla on ollut treeniä hyvin vaihtelevasti. Ponde on treenaillut Emman kanssa, käynyt koulu- ja estekilpailuissa ja estetreeneissä. Emma ja Pondehan pääsivät yhdessä myös aluevalmennukseen! Olen itse aina ajoittain myös ratsastellut Pondea ja tarkisellut, että se pysyy kivasti vireessä. Se onkin nyt aika kivalla mallilla, hyvässä pyöreystilassa ja ihan kohtuullisen lihaksikkaan oloinenkin. :) Emma on tehnyt sen kanssa hyvää työtä ja ensimmäinen 90cm starttikin on suoritettuna.

Eemeli ja Murde ovat treenailleet mun kanssani. Tosin niillä oli pahimpien kelien aikaan hieman myös vapaata, sillä treeniolosuhteet eivät olleet aivan otolliset. Kumpikin on vapaista huolimatta hyvässä vireessä ja treenit sujuu!

Marras- joulukuun vaihteessa kävimme kahtena päivänä Savijärvellä Andreas Hessen opastuksessa, josta jäi taas paljon hyvää oppia matkaan. Murden kanssa saatiin taas oikein kunnon aivojumppaa kulmien, avotaivutusten ja vastasulkujen kanssa sekä myös toisena päivänä käyntiverryttelyn ja laukkapohkeenväistöjen tiimoilta. Valmennus ei tällä kertaa koostunut niinkään ratsastuksesta vaan siitä, että sain tehtävän, tein sen, jouduin tulkitsemaan omia virheitäni ja oppimaan niiden korjausta. Erittäin tehokasta ja laittoi kyllä ajattelemaan.

Neuvottelu
Andreas opastaa
Eemelin kanssa saatiin pääosin kehuja hyvästä työstä. Andreas totesi Eemelin kehittyneen aivan huimasti sekä lihaksistoltaan, liikkumiseltaan että kunnoltaan. Sen kanssa työskenneltiin edelleen ihan perusjuttuja, mutta varsin hyviä sellaisia. Poni toimi kivasti ja jäi hyvä mieli kaikesta tekemisestä sen kanssa.

Tsekatkaa seepraputsit! 
Andreas näyttää, mihin lihasta on tullut!
Hömeli lauggaa!
Aamulla oli hieman valosampaa...
Treenit jatkuivat kotona ja Annikin palasi kuvioihin kahden viikon reissultaan. Paluun kunniaksi ponit pääsivät itsenäisyyspäivän harjoituskilpailuihin Tuomarinkylään harrastamaan esteilyä. Eemeli suoriutui pienistä puomeista ja ristikoista vaihtelu mielessään ja Purden oli tarkoitus vähän hypätäkin, mutta se oli ihan yhtä haastava Tuomarinkylän maneesissa kuin aina ennenkin eikä juuri edennyt kohti katsomopäätyä kuin taluttamalla... Voi sitä Murdea! Hauska päivä kuitenkin ja hyvää vaihtelua kummallekin läsille. Ponde sai pitää vapaata estehommista, sillä se oli niitä viime aikoina ahertanut muutoinkin riittävästi!

Eemeli esteilee!
Murde verkkaa...
Pienet hölmöt hevoset joutuu joskus taluttamaan aloitukseen...
Loppu hyvin, kaikki hyvin.
Tällä viikolla kotitreenien lisäksi vuorossa oli Nipsun valmennukset Tuomarinkylässä. Koska karsinoita oli vielä vapaana kilpatallilla, pääsi Murde kaupunkikylpylälomalle kolmeksi päiväksi Tuomarinkartanon kilpatalliin. Murdehan on siellä hamassa menneisyydessään asunutkin, joten sinänsä ei uutta auringon alla...

Tiistaina oli ensimmäinen Nipsun treeni, johon kiireellä juuri ja juuri ehdimme, kun juutuin ihanasti kolarin aiheuttamaan aamuruuhkaan Lahdenväylällä. Nooh, mieli ei ensin ollut ihan mukana treeneissä, mutta kyllä se siitä sitten lähti. Pureuduttiin Murden reaktioihin ja sain ohjeeksi ratsastaa ilman jalkaa ja halutessani hevosen eteenpäin, tuli jalka irrottaa, avata jalat lonkasta asti ja jossei Murde sillä lähtenyt, piti käyttää jalka ja kepukka kunnolla. Tämä todella toimi. Puolen tunnin ratsastuksen jäljiltä hevonen oli hiestä märkä, mutta mä en kerrankin ollut. Mulla oli jopa aika helppoa ja kivaa ja hevonen toimi. Wau. Nipsu kehui Murden kehittyneen, mutta teki myös selväksi, että jatkokehitys on kiinni tästä hommasta eli että mun pitää saada se hevonen kuulolle ja reagoimaan nyt eikä vasta hetken päästä ja paljon pienempiin apuihin. Jee, olin tyytyväinen päivän antiin.

Seuraavana päivänä hyödynnettiin hieman Tuomarinkylän estekalustoa ja Murde sai tehdä pienen hyppyreenin. Osittain sujui varsinkin kivasti, mutta muistuttihan se Murde hieman myös epäluotettavuudestaan... Ongelmat kuitenkin selätettiin ja homma toimi.

Torstaina oli sitten toinen Nipsun reeni. Tällä kertaa olin ajoissa paikalla ja verryteltynä. Tiistaina oltiin työskennelty oikeastaan pelkästään laukassa, tällä kertaa lähes pelkästään ravissa. Tehtiin ravin sisällä siirtymisiä ja siirtymisiä myös ravista käyntiin ja käynnistä raviin. Ravissa mun tuli ratsastaa siirtymisiä oikeastaan koko ajan, jotta sain raviin mahdollisimman hyvää joustoa ja säilytin koko ajan hevosen avuilla ja kuulolla. Käyntiin mun piti siirtyä pienen ravin kautta ja raviin myös ensin pienesti ja siitä heti eteen, jotta Murde ehtisi järjestellä jalkansa. Käynnin piti olla koko ajan pientä, jotta siinä säilyi hyvä rytmi eikä se mennyt passimaiseksi. Hyvästä käynnistä oli helppo siirtyä raviin. Koko ajan piti myös säilyttää ohjat ja hevonen lyhyenä ja edestä ylhäällä. Eteen lähdettiin taas jalan irroituksesta, mutta raviin siirtyminen piti tulla pienellä yläpohkeella. Kun käynti ja ravi olivat kunnossa, hyvä laukka tuli melkein niin kuin ilmaiseksi. Sama juttu tiistaina, kun laukka oli kunnossa, ravi oli helppoa. Eli kun hevonen on avuilla, ei askellajilla ole niin väliä.

Superfiiliksiä näistä treeneistä ja taas paljon uutta ajateltavaa ja opeteltavaa. Kunpa vaan osaisi aina sitten pitää nää hommat mukana kotitreeneissä eikä sortuis palaamaan vanhoihin huonoihin tapoihin... Huooooh. Kuvaaja ei ollut näissäkään reeneissä mukana, joten todistusaineisto jäi olemattomaksi. Ehkä taas jossain vaiheessa saadaan tällaisiin reeneihin liittyvää kuvamateriaaliakin.. :)

Siinäpä varmaankin viimeisimmät kuulumiset. Samin kanssa reenit ovat sujuneet kivasti, vaikka nyt onkin ollut hieman taukoa, kun olen ollut jälleen flunssassa ja keskittynyt "pakollisiin" kuvioihin. Kerma-poni etsii taitavaa, valmentautuvaa poniratsastajaa, joka haluaisi sen ylläpitoon mahdollisesti vuodeksi tai pariksi eli jos jollain on taitava poniratsastaja vailla ratsua mielessä, kannattaa ottaa yhteyttä!

Joulukin on jo ihan ovella ja kohta alkaa uusi vuosi ja uudet kujeet, jiiiiihaaaaa!

2 kommenttia:

  1. Eiiikä millainen ilme murdella on esteillä :D :D awww

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Joooo, se on Murden vakioesteilme! :) Se on kyl niin soma kun on niin kauhuissaan.... :)

      Poista