tiistai 9. joulukuuta 2014

9. luukku: Lue itsellesi sopivaa kirjallisuutta!

Kirjoista ei ehkä voi oppia ratsastamaan, sillä ratsastamaan oppii ainoastaan ratsastamalla, mutta paljon hyviä ajatuksia niistä voi kuitenkin saada ja paljon teoriaa vahvistamaan muuta oppimista.

Koska me kaikki opimme eri tavoin, hyödymme myös erilaisesta kirjallisuudesta. Itse olin pitkään sitä mieltä, etten oikein löydä itselleni sopivaa ratsastusaiheista kirjallisuutta, mutta viime aikoina olen onnekseni joutunut toteamaan toisin.

Esimerkiksi Carl Hesterin teokset "Down to Earth Dressage" ja "Real Life Dressage" ovat ihan mielettömän kehittävää ja hyödyllistä luettavaa, joista ainakin itse opin ja ymmärsin paljon uutta. Näistä ei suomennoksia taida olla saatavilla, mutta jos englantia ymmärtää, suosittelen lämpimästi tutustumaan näihin teoksiin.


Erään oppilaani suosituksesta (Kiitos hänelle!) tutustuin myös teokseen, jossa esitellään 101 ratsastusharjoitusta. Blogini suosituimpiin teksteihin kuuluu se, jossa olen esitellyt omia suosikkiratsastusharjoituksiani, joten voisin kuvitella tällaisen kirjan olevan monen makuun sopiva. Siinä esitellään ihan perustehtäviä ja käydään läpi niiden tarkoitusta ja niiden toteuttamisessa usein ilmeneviä ongelmia sekä ratkaisuja näihin ongelmiin. Tätäkään ei taida valitettavasti suomen kielellä löytyä, mutta kuvat ja kaaviot varmasti selvittävät osan asiasta, joten sitä kannattaa vilkaista englanninkielisenäkin!


Hovikuvaaja on ollut kiinnostunut hevosten käyttäytymisestä sekä niiden käsittelystä ja siten olen tutustunut myös siihen liittyviin teoksiin. Hovikuvaajan ehdoton suosikki on Bill Dorrancen "True Horsemanship Through Feel". Tässä teoksessa pureudutaan hevosen ja ihmisen väliseen suhteeseen sekä hevosten kieleen eli tunteeseen. Ratsastajankin on hyvä ymmärtää hevosta enemmän kuin vaan sen verran, että pysyy sen selässä... :) Itse ainakin olen kehittynyt ratsastajana huomattavasti sen kautta, että olen oppinut kuuntelemaan ja lukemaan hevosia paremmin. Eli tämän tyyppisen kirjallisuuden lukeminen saattaa auttaa pääsemään syvemmälle hevosten maailmaan. Tätäkään valitettavasti ei ole tarjolla suomen kielellä.


Suomenkielisistä teoksista mainittakoot Tuire Kaimion "Hevosen kanssa", jossa on paljon asiaa ja josta löytyy varmasti jokaiselle jotakin mielenkiintoista. Tämä on itsellä vasta hankintalistalla, mutta olen kuullut paljon vakuuttavia suosituksia tästä teoksesta, joten aion siihen itsekin kyllä uppotua tilaisuuden tullessa.


Eikä tietenkään voi unohtaa kaiken hevoskirjallisuuden kuningatarta Kyraa, jonka upea teos "Kyra ja ratsastuksen taito", on suomenkielisen hevoskirjallisuuden ehdoton tähti. Se on jokaisen kouluratsastajan raamattu. ;)


Lukeminen siis kannattaa ja vie varmasti eteenpäin kehityksen tiellä, mutta lukemistoon kannattaa valita juurikin itselle sopivat teokset. Nämä tässä esitellyt ovat minun suosikkejani, mutta jokainen voi vaikkapa nettiä selailemalla varmasti löytää omanlaistansa luettavaa... Ja jos on hyviä kirjavinkkejä, niin linkatkaa ihmeessä vakka kommentteihin, sillä olen kyllä ehdottomasti avoin löytämään uusia suosikkeja lukemistooni!

3 kommenttia:

 1. George Morrisin Taitava ratsastaja oli kyllä lukemisen arvoinen tällaiselle vannoutuneelle kouluratsastajallekin.

  Mutta kyllä Kyran kirja on ehdoton suosikkini.

  Myös pennejä taivaasta ja kauhukauppa ovat olleet sisällöltään ajatuksia ja asioita selventävä. Enemmän kuitenkin niistä saanut apua opetukseen käyttämällä niissä mainittuja kuvainnollisia esimerkkejä :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos vinkeistä, pitää ehdottomasti tsekata!!! :)

   Poista